Siirry suoraan sisältöön

Oman aikansa lapsi

Jokainen meistä on oman aikansa lapsi, oman aikansa kasvatti.

Katselin viime viikon perjantaina YouTubesta yhden kaikkien aikojen suurimman musiikillisen suosikkini Genesiksen viimeistä konserttia Lontoon O2-areenalta maaliskuulta 2022.

Olen seuraillut ja fanittanut näiden herrasmiesten tekosia teini-iästä lähtien, joten tuon herkkupalan löytäessäni olin hyvin tyytyväinen. Konsertti oli kuitenkin itselleni monessa mielessä suloisenkatkera kokemus.

Genesis aloitteli uraansa hieman minun syntymäni jälkeen ja kun en ole mikään varsinainen eilisen teeren poika itsekään, niin luonnollisesti lavan herrasmiehet olivat iältään jo reilusti veteraanisarjalaisia. Kaikista heistä paistoi ja kuuluikin eletty elämä, mikä on aivan luonnollista. Aika ei odota ketään ja ennen kaikkea yhtyeen laulajaa Phil Collinsia se oli purrut surullisessa mielessä kaikkein pahiten. Mies joutui heikentyneen terveytensä takia laulamaan koko konsertin ajan tuolissa istuen ja aika oli todellakin käsitellyt häntä ja hänen ääntään kovalla kädellä.

Musiikki, joka oli vuosien aikana tuonut energiallaan ja kauneudellaan itselleni paljon apua, lohtua ja voimaa, sai tuossa tilanteessa myös uusia, surullisen inhimillisiä ulottuvuuksia.

Konsertin päättyessä sydämeen jäi paitsi kiitollisuutta, myös surua. Surua, jonka ilmaisemiseen ei oikeastaan ole sanoja, vaikka yritänkin sitä tässä tekstissäni jollakin tavalla avata ja purkaa. Se on surua, joka koskettaa meitä jokaista ennemmin tai myöhemmin. Sen surun nimi on menetys, eikä sitä pysty välttämään. Sen tunnistaa siitä, kun ei fyysisten voimien koko ajan ehtyessä enää pysty samaan kuin ennen ja juuri siitä tuo konsertti muistutti kipeästi itseänikin.

Toisaalta konsertti palautti mieleeni myös paljon muistoja menneestä, ajoista kauan sitten, ihmisistä, tapahtumista ja kokemuksista, jotka olivat omalta osaltaan muokkaamassa minusta niin hyvässä kuin vähemmän hyvässäkin sitä miestä, joka olen tänä päivänä.

Jokainen meistä kerää elämänsä aikana, vuosien varrella itseensä, mieleensä ja sydämeensä muistoja. Iloisia, surullisia, kauniita, rumia, makeita, kirpeitä, usein kipeitäkin. Moni niistä on sitoutunut muistiimme jonkin kappaleen tai artistin mukana. Ennemmin tai myöhemmin aika kuitenkin pyyhekumittaa jokaisen – niin nuo sankarimme kuin meidät itsemmekin – pois elämän konseptiarkilta. Se on vain hyväksyttävä.

Lopuksi hieman ajatuksia koskien nykymaailman pintaliitomusiikkia. Pohtikaamme hieman tätä nykyistä ”viiden minuutin tusinatähtösten”, yhden nuotin kertakäyttöjollotusten, menneen maailman mestareilta nyysittyjen samplejen ja lauluäänten autotuunaamisen yhteen oksentamisen aikakautta.

Kuinka todennäköisenä pidätte sitä, että esimerkiksi 50 vuoden kuluttua yksikään tällä hetkellä listojen kärjessä keikkuvista artisteista on lavoilla esiintymässä faneilleen, esittämässä vuonna 2023 tekemäänsä musiikkia? Herran vuonna 2073? Sallikaa minun nauraa (toisaalta nauran kyllä paskaisesti vaikka ette sallisikaan…)

Tähän loppuun suositus koskien musiikkia netissä. Siis TODELLISTA ja OIKEAA musiikkia.

Kaivelkaahan ihan mielenkiinnosta YouTubesta esiin Rick Beato -niminen musiikin moniosaaja (mm. tuottaja, muusikko, soiton ja musiikkiteorian guru). Olen seurannut miestä jo muutaman vuoden ajan suurella mielenkiinnolla ja jos musiikki taustoineen, tekikjöineen ja ilmiöineen kiinnostaa, niin kehotan ehdottomasti kuuntelemaan ajatuksella mitä sanottavaa hänellä on. Rick Beato on aivan ilmiömäinen musikin avaaja, tulkitsija ja dekoodaaja.

Monet vuosikymmenien takaiset suosikkikappaleeni ovat avautuneet itselleni hänen käsittelyssään paljon syvällisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Hän on tehnyt myös monia musiikkialan suurimpien tähtien haastatteluja, ja se maanläheisyys, tapa ja osaaminen, jolla hän keskustelee näiden tähtien kanssa esimerkiksi heidän musiikistaan ja luomisprosessistaan, tekee haastatteluista paitsi mielenkiintoisia myös huikean syväluotaavia. Tsekatkaa, ette pety!

Vedenjakajalla,

IE

Kuva: MartyNZ / Pixabay (muokattu)

Vedenjakajalla Facebookissa: https://facebook.com/Vedenjakajalla

Vedenjakajalla Instagramissa: https://instagram.com/vedenjakajalla

Vedenjakajalla-kotisivu: https://vedenjakajalla.fi